A Nemzeti Választási Iroda 2023 novemberétől kezdte meg az értesítő levelek kiküldését a választói névjegyzékből való törlésről azon, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok számára, akik az elmúlt tíz évben nem gyakorolták választójogukat, nem vettek részt a magyarországi választásokon és nem kérték névjegyzékbe vételük meghosszabbítását, vagy adataik módosítását.

Ugyanakkor a választójog gyakorlása alkotmányos alapjog, a választási névjegyzékbe vétel, a regisztráció ennek érvényesülését hivatott biztosítani és szolgálni.

Amennyiben az Ön részére a Nemzeti Választási Iroda a törlő határozatot kézbesített (melynek tárgya: H A T Á R O Z A T, és szövege” „… választópolgárt törlöm a központi névjegyzékből”), a választási regisztrációja megújítása szükséges ahhoz, hogy Ön továbbra is élhessen a szavazati jogával és részt vehessen a magyarországi országgyűlési választásokon és az országos népszavazásokon. Ehhez ismételten szükséges a választói névjegyzékbe vétel kérelmezése.

A magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok ismét kérhetik névjegyzékbe vételüket, megújítva regisztrációjukat, online és levélben, papír alapon egyaránt.

Online:

  • Amennyiben kérelmét online szeretné benyújtani, azt ide kattintva teheti meg.
  • Magyarország Lendvai Főkonzulátusán segítséget nyújtunk az online benyújtáshoz ügyfélfogadási időben, előzetesen egyeztetett időpontban.

Levélben:

  • a Nemzeti Választási Irodának (cím: Nemzeti Választási Iroda, 1397 Budapest, Pf.: 547) vagy bármely külképviseleti választási irodának címzett levélben,
  • levél formátumú regisztrációs kérelmét leadhatja Magyarország Lendvai Főkonzulátusán is ügyfélfogadási időben, előzetesen egyeztetett időpontban.

A papír alapú kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatványt megtalálja ezen a linken.